Hotel Bartoska - Flochova

Date: 
18 Feb 2017
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
unsuitable
Type: 
variable conditions
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 750 m: 
20.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
60.00 (cm)
Trip Length: 
17.62 km

O tom, ze pri hoteli Bartoska sa bezkuje som sa dozvedel len zaciatkom tejto sezony a dnes som sa rozhodol to tam preskumat. Trasu som si naplanoval pomocou skvelej mapy (http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#) pretoze ta zobrazuje nie len freemap (topo) vrstvu, ale aj NLC. Dokonca sa tam da aj kreslit a trasu vyexportovat ako gpx.

Od hotela som asi 4 km sledoval skutrom "upravene" lesne cesty a aka velka pomoc to bola som si uvedomil ked sa moja trasa odklonila od trasy skutristu. Sneh sa prepadaval tak ako na Polane pred par dnami, ale skutocne zly bol len asi 1 km usek okolo nadmorskej vysky 1150 m a aj tam sa dalo dost pomoct veci tak, ze som stopu viedol co najblizsie k stromom. Cim vyssie som isiel tym bol sneh pevnejsi, na Flochovej dost prachovy. Z Flochovej usek dlhy asi 50 m som dal bezky dolu kedze tam viedla trasa strmo dolu a v prepadavajucom sa snehu sa nedalo manevrovat, aj ked bol velmi hlboky - odhadujem 60 cm. Po tom co som sa odpojil od modro-znaceneho tur. chodnika som sa vrhol doprava a tento usek bol skvely. Vedie starym smrekovym lesom bez podrasu a sneh sa prepadaval minimalne. Po napojeni sa na trasu Pod Flochovou to uz boli "housky na krame" ako hovoria nasi bratia cesi, kedze na nej viedla klasicka alebo skutrom urobena stopa. Dolina do ktorej tato trasa usti je viditelne krasova - siroka, bez potoka s peknymi skalkami okolo.

Comments

Z Flochovej popod Svrcinnik ma podla nlc mapy viest chodnik v podstate paralelny s mojou trasou, ale sa mi ho nepodarilo najst. Ak existuje, mohlo by to byt pre bezkarov zaujimave prepojenie Kremnickych a Velkej Fatry. Organizatori nedavnej akcie s. Maly Sturec - Kralova studna nieco spominali o prepojeni tychto dvoch pohori, ale neviem kadial by to viedli. Cervena tur. znacka je - pokia viem - na bezkach nezjazdna (bol som tam cca 3 roky dozadu).

Ten prvy variant sa mi paci - niekedy si ho vyskusam. Ten druhy si viem predstavit len ciastocne, ale v kazdom pripade dakujem za tip.