Smrekovica-Skalná Alpa-Janošíkova Kolkáreň

Date: 
24 Feb 2014
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unknown
Type: 
packed powder
Age: 
unknown
Wetness: 
unknown
Snow above 1000 m: 
60.00 (cm)
Trip Length: 
4.70 km

Okolie Smrekovice a horských hotelov, či skor chát, -Smrekovica a Granit, je výborné miesto nad 1300mnm, kde- ked si vyrobíte okruhy, tak si možte užit bežkárske eldorádo. Tento víkend sme prešlapali-vyrobili stopy a okruhy,... takže ich máte tento týžden k užívaniu!Ked pojdete hore po ceste z Podsuchej, nedajte sa zmiast,.. až do 1200mnm niet ani pamiatky po snehu!...avšak na záver výstupovej cesty je dobré dokonca, posledné 3km,  nasadit reťaze!


1.Chata Smrekovica -okruh na luke nad nou a stopa ako spojnica týchto luk -zo spodkom  zjazdovečky a dalej do prava po vrstevnici  k Hotelu Granit T.jest- po pravej strane zjazdovky pri pohlade na Sever a dalej  cez lesný polom až pred Granit. Hlbka snehu 15 až 35cm


2.Kostolík pri chate Granit - kolmica cez vrchol Janošíkovej kolkárne-respektíve Malej Smrekovici 1486m- smer Šiprun, návrat- cez vrchol M.Smrekovice,pred strmším klesaním- odbočka v pravo cez les na luky západných svahov M.Smrekovice /su pre bežkára menej strmé a príjemnejšie na zostup/... dalej zvážničkou nazad na Granit  Hlbka snehu 30 až 100cm. 


3.Chata Smrekovica pod Skalnou Alpou-luky pod Skalnou Alpou-zvážnica na luky pod masívom Smrekovica-hreben Smrekovice- vrcholový hreben v cca 1500 až 1530 mnm - 3km dlhý! /geniálny sneh a podmienky -miestami aj 100cm, ale napriek tomu, nosný, boriaci sa len cca 10cm!!!/  Zjazd cez riedky les , firnové luky a zvážnicou pod Sk. Alpu -ako z rozprávky. :-) /...pri výstupe nach Vás neodradí strmší nástup z lúk, cez riedke smrečiny /z cca 1400mnm do 1460mnm/ na hreben samotný. Stojí to fakt za to. Hlbka snehu 40 až 100cm Nad 1400m v severnejsie natočených a chránených úsekoch čo je Smrekovica-vrch temer celá. Je to akýsi kolmý bočný výbežok hlavného hrebena nasmerovaný svojou osou na východ.Hreben je chránený stromami a tým vrchol hrebena a severné svahy maju tú najlepšiu kvalitu snehu.


Sneh bol vačšinou tvrdá korka, ktorý po prerazení našimi zjazdárskymi bežkami 75mm širokými a vyjazdení, tvoril perfektnu stopu - stlačený prach 


Nad 1450m sme mali dokonca pasáže kde nebola ani korka a aj pasáže kde bola korka nosná a mala vrstvičku firnu boli príjemné. Skvelý víkend. Fotky hovoria za seba.Su z nedele 23.2.


   

Comments

ak niekto či admin doplní mapku, z profesionálnych pohnútok, ak sa chytil na popisované línie.. budem rád. :-)

No, nebolo to celkom jednoduché, pretože niektoré body obratu nie sú dobre definované, ale snáď som to aspoň zhruba zachytil. Inak tetrova (?) som ešte naživo nevidel. Tento má dokonca krúžok na nohe - nie je to nejaký maskot Smrekovice? :-)

Asi je to ich maskot. :-)  Vraj chodí až ku chate na návštevy dáky.Možno to bol on. :-)


Tá mapka to zhruba vystihuje až na to že za sedlo Alpy k Tanečnici sme nechodili nie je to vhodné na bežky.Su tam strminy a je to vyfukané,miestami lad a je to už lavínová oblast.Chodili sme len po upätie strmín sedla Alpy.


A variant 3. od cesty/poslednej zátačky na chatu0 smer na vrch smrekovica tam nemáš zaznačený,ten bol najlepší.


je to podla vrstevníc pri pohlade na sever chrbát kolmý do prava a najvačšia nadmorská výška 1460 až 1530 mnm.Respektíve ked ideš od Chaty pod Alpou po asfaltke tak v prvej ostrej zákrute akoby si nezatočil ale pokračoval priamo dalej rovno hore na njbližšiu 1500m kotu. :-) Dnes sa to tam pokusim  dáko namalovat. Vdaka


    

ešte raz pozerám Tvoju mapku -- tak teda- ideš od chaty /na tejto mape názov Močidlo/,  po čiarkovanej ceste ,ked sa táto rozdvojí,tak v prvej zákrute do prava pokračuješ po tej pravej čiarkovanej slepej ceste. Tá končí na tých užasných snehových lukach.To su tie luky pod vrchom, či masívom Smrekovica.Dalej stupaš stále hore do 1500m na samotný hreben Smrekovice.Hreben je slepý,ale určite by sa dal vymysliet aj dáky okruh s návratom po sverných svahoch hrebena. Vrstevnice to krásne ukazujú. 

do čerta ,v prvej zákrute do lava sa cesta rozdvojuje /pri chôdzi od chaty/ :-)

Teraz je kreslenie nastavene tak, ze sa da kreslit len jedna spojita linia. Takze tvoje 3 trasy treba kreslit v jednom tahu, najlepsie podla spomienok ako si sa pohyboval v oblasti od svojho prichodu pocas vikendu, vcitane navstev barov :-). Okrem toho, freemap podklad mapy v okoli Smrekovice momentalne neobsahuje vela detailu - treba to tam podrobnejsie zmapovat, takze sa budes musiet riadit kreslenim baj-ocko.

vidím.Namaloval som ciaru ktorá vystihuje cast trasy č.3 -spomínaný hreben...a ostatné sa vymazalo. :-) uz to nechám radšej tak. :-)

...mám malú otázočku.....z Podsuchej na Smrekovicu bol kedysi povolený vstup len pre ubytovaných hore , je to už zmené.... tie podmienky ma veľmi zaujali ....ďakujem 

... mám dojem že vjazd je povolený normálne.A ked si dáš čaj na chate určite ta nepoženú.:-) Cedule tohto druhu som žiadne nezarigistroval.

...ďakujem za info , super, po dobrej správe v lete , že po hrebeni zo Smrekovice na Malinô Brdo povolili oficialnu cyklotrasu ......teraz zas ďaľšia dobrá ...z chaty v Trlenskej je to na skok...ďakujem :D 

parkovisko kusok nad Granitom co tam chodievam ,neboli ziadne problémi,nezameriavaju sa na to,na recepcii sa prípadne dohodneš ak chceš mat kludný pocit   ... a je to mimo zorného uhla samotneho hotela, tak to srdce nebolí:)... ,tá tabula o výnimke pre hostí tam vraj ale je, som sa dopočul.Ja som si ju nevšimol.