49. slovenský zimný zraz turistov v Banskej Štiavnici

[[wysiwyg_imageupload:250:]]Zimné zrazy turistov majú na Slovensku už polstoročnú tradíciu. Konajú sa každoročne  na prelome januára a februára, teda v období s najväčšou pravdepodobnosťou dobrých snehových podmienok. Doteraz im šťastie prialo a v tomto storočí sa ešte nestalo aby bol zimný zraz bez snehu. Túto peknú štatistiku narušila neuveriteľne teplá zima 2015/2016 – pokiaľ to, čo sme tu mali posledné dva mesiace na Slovensku možno vôbec zimou nazývať. 

V Banskej Štiavnici sa zimný zraz ešte nekonal a tak som sa potešil že konečne navštívim novú bežkársku destináciu. Miestni nadšenci tu len nedávno začali skútrom upravovať bežecké trate. Týždeň pred zrazom to napriek slabej zime vyzeralo optimisticky – napadol sneh a organizátori zrazu začali upravovať plánované trasy. Ešte tri dni pred zrazom boli trasy údajne zjazdné. Po oteplení a daždi sa však sneh doslova topil pred očami. Len deň pred odchodom na zraz sa objavila na stránke organizátora informácia že lyžiarske trasy sú zrušené a že sa pôjdu len pešie trasy. Optimisti ako ja si napriek tomu na zraz zobrali staršie bežky  - veď tu na juhu v Malých Karpatoch nie sme na kvalitu snehu až takí hákliví. Sánka nám klesla až po príchode do Banskej Štiavnice kde nebola po snehu ani stopa. I keď kolovali chýry že v prvý deň zrazu videli v kopcoch zúfalca, ktorý sa pokúšal bežkovať na posledných zľadovatelých fľakoch snehu. My sme sa vydali prehliadku mesta s fundovaným výkladom miestneho sprievodcu. Druhý deň viac ako tisíc účastníkov vydalo na pešie trasy. Neodradil ich ani silný ranný dážď. Naša skupina si vybrala trasu  z Počúvadla na Sitno.

[[wysiwyg_imageupload:251:]]So stúpajúcou nadmorskou výškou sa dážď zmenil na sneh a tak sme mali aspoň na Sitne akú – takú zimnú atmosféru. Šťastlivci sa dostali aj do nedávne otvorenej chate pod vrcholom kopca, viacerí si prezreli neďalekú  zrúcaninu stredovekého hradu. Zostup zo Sitna bol vzhľadom na zľadovatelý terén náročný, v nižších polohách to už bolo lepšie. V pešej turistike sme pokračovali aj nasledujúci deň, keď sme sa po stúpaní na Červenú studňu vybrali po hrebeni - pre silnú hmlu sme sa výhľadov na Štiavnicu nedočkali, morálku nám zlepšil guláš v Hornej Rovni.

 

[[wysiwyg_imageupload:253:]]V závere treba dodať že zraz nedopadol až tak tragicky – Banská Štiavnica ponúka nielen krásnu prírodu, ale láka aj svojou bohatou históriu a výbornou gastronómiou. No možno som si mohol vybrať okrem turistiky aj iné lákadlá – napríklad návštevu s pivovaru Steiger vo Vyhniach spojenú s máčaním sa na miestnom termálnom kúpalisku :).

Comments

Dúfajme, že tento trend teplých zím nebude pokračovať! Lebo by sme museli začať uvažovať nad in-line verziou bežiek a zmeniť názov podujatia na Zraz pamätníkov na zimu... 

No nebuďme pesimitisti, no pre istotu sa asi budúci rok 1x prihlásim na Bielu stopu aby som sa mohol zaradiť k jej pamätníkom :). Tento rok ju síce nezrušili, ale účastníci sa museli celý čas točiť na malom okruhu nad 1000 metrovou hranicou.