Kyprov

Date: 
21 Feb 2016
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
limited
Type: 
variable conditions
Age: 
old
Wetness: 
dry
Snow at 500 m: 
0.00 (cm)
Snow at 750 m: 
0.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
15.00 (cm)
Trip Length: 
19.02 km

Z Javorín na Priehybu (Sumiacku) cca 10 cm starého a nového snehu s tvrdým podkladom, podklad lad po krajoch, alebo 

i utlačený sneh po strede - stopa zasnežená. 5cm nového prašanu na vrchu. jedno premokajúce miesto.

Od priehyby š. už viac snehu cez 20cm. v  lese menej. - po severnú lúku.   madnuté pár stromy 1trebalo prekročiť.

(otočkou )  Od severnej lúky po zltejej spojke na priehybu. (na Tresník bude tiež dosť snehu,  viditelnosť však nebola ďaleká)  Kopec   snehu a  už len "turistika" nakolko som vzal len palice s bodcami na asfalt.     Jeden strom trebalo preliesť.  Sneh ale nosný, akurát vrhná vrstva nového prašanu. Tu ten sneh isto vydrží i ďalšie oteplenie.   Nakoľko bol "nosný" tak sa mi podarilo vyšlapať i na "lúku" pred Kyprovom. po modrej Pred /tesne). Kyprovom,   však ešte pozostatky z minuloročnej kalamity, Tak neodporúčam tade ísť. 2 tony snehu. ale nosný, kým nevyzujete, či nespadnete. Kamikdze do slanského sedla.  tu už nebol tak  nosný. priamo v slanskom fúkalo. naviaty sneh  trochu viac sa boril, ale favoritkami sa dalo. K chate janke ako tak, akurát 1 strom trebalo obísť/preliesť.   tiež bez palíc bo som nemal košíky  a snehu stále kopec. Od   Janky  už sa dalo aj palicami tak som si trochu aj zasúpažil cestou spať.    pred javorinou som už niekde videl i podklad  štrk.  tak pri odmeku to už bude horšie.

 

 

Teplota na začiatku -1,5C,  keď som sa vrátil 2,0-4C

Comments

Zo Severnej luky si sledoval zltu znacku az po jej ukoncenie na modro-znacenej hrebenovke na Kyprov? Pytam sa pretoze este nie je zaznacena vo freemape a rad by som ju zaznacil. Ked som tam bol v decembri 2007 tak som nenasiel (na hrebeni) razcestnik. Mimochodom, vtedy tam bolo este menej snehu. Pre ilustraciu pripajam foto z jednej z tur ktore som tam vtedy robil, ktora mala podobnu trasu ako ta tvoja dnesna.

[[wysiwyg_imageupload:254:]]

Tá žltá končí na  priehybke(telgártska), zajtra pridám foto. Je ju vidno na Higing mape.  tento rok je už na celej trase široká na šírku auta. minulí rok, bola len cestička do polovice od Priehybky. Ten rázcesník som minulí rok hladal na 3x. treba ísť vyššie po modrej.  Sú tam roztrúsené mohutné smreky.  Ale Kyprov považujem za nepriehodný, a ľahko sa tam dá zablúdiť, ešte keď nevidno slnko, a človek to nepozná. Ja som mal už skúsenosť spred roka,  a tak trochu improvizoval.

Vyborne - dakujem.