Mýto pod Ďumbierom

Date: 
31 Dec 2016
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
limited
Type: 
packed powder
Age: 
unknown
Wetness: 
unknown
Snow at 750 m: 
2.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
10.00 (cm)

Na zvážniciach nad obcou Mýto pod Ďumbierom sa dá celkom dobre bežkovať. Snehu síce nie je veľa, ale v koľajách ciest je ho dosť. Pre porovnanie som sa zastavil v neďalekých Veporských vrchoch, ktoré sú úplne bez snehu aj 1000 m. n.m. (sedlo Tlstý Javor).

Poznámka: Trasa je bez prudkých stúpaní a zjazdov, vhodná aj pre začiatočníkov, pri súčasných teplotách sa sneh napriek slnku topí len veľmi pomaly. 

 

Comments

Ahoj, bol som predvčerom na trase z Pohanského k Dedečkovej chate. Trasa vraj značená, ale v skutočnosti bieda: silný vietor a sneh hnaný vodorovne zaviali trasu a bili do očú. Teplota stúpla kým som sa vrátil do sedla na 0,00°C a sneh lepil na bežky. Na tej chate som este nebol a v tomto pčasí som ju ani nenašiel, aj keď som podľa bilboardov musel byť od nej tak na sto metrov. Dnes v noci riadne prituhlo tak snad aj tam hore sa podmienky zlešili. O nejakej upravenej trase sa ale hovoriť nedá. Trasa vedie po šotolinovej ceste a bežkár na nej natrafí na šutre ako mužská päsť. Keďže snehu bolo tak 10-15cm, žiadna sláva. Pri takejto výške pokrývky treba ísť bokom od cesty. Je to vastne trasa horskými lúkami. Chata je podľa fotky na paneli alpského štýlu a vraj celkom pekná. Tak ju ešte idem pohadať, teraz už lepiť hádam nebude... Inak tá trasa je na tomto portáli značená ako Mýto pod Ďumbierom.

P. 

Ahoj, Dedečkova chata je blízko horného úseku sedačky na Mýte, na pravej strane pri pohľade zdola cca. 60 m od sedačky na kraji lesa. Na Pohansko som nešiel, lebo tam bolo málo snehu, viac ho bolo na zvážniciach severne od Mýta. I.