Donovaly-Šachtičky

Date: 
18 Feb 2014
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
limited
Free style: 
good
Type: 
variable conditions
Age: 
unknown
Wetness: 
unknown

Stopa nie je upravená ratrakom ale dá sa prejsť klasikou nie korčuľovaním ,od Donovalou je pripadnutý novy sneh asi okolo 2 cm po lúkach je menej snehu na malo miestach vidno trávu a po celej trase sú dve miesta kde treba preslapat . Inač na taký pomaly výlet je to OK ale proti Kralikom-Skalka sa to rovnať nedá akoby na Sachtickach a Donovaloch zabudli že sme aj my bežkári ale pevne verím že príchodom Bratislavských prázdnin sa to zmení aby nezažili hanbu pred veľkomestom.

Comments

Počas minulej sezóny platilo mesto Banská Bystrica stredisku Donovaly naftu a možno aj ľudí aby trasu Donovaly - Šachtičky svojim ratrakom upravovali. V tejto sezóne to - zdá sa - tak nie je*, ale východisko tu je. Lyžiari si môžu kúpiť visačky s tým, že platby "nasmerujú" do Starohorských vrchov a my zaplatíme stredisku na Donovaloch alebo Šachtičkách, aby trasu upravovali. Je to jednoduché a bežkári môžu sami rozhodovať kam svoje peniaze investovať.

*skúšal som to zistiť, ale SŠaTZ Banská Bystrica mi na email neodpovedali.

Súhlasím bolo by to riešenie prispievať ale prečo potom Donovaly propagujú na svojich stránkach bežkárske trasy keď nie sú schopný zainvestovať čí my ľudia sme len na to aby sme platili lístky na vleky a na bežkárov sa zabúda ja osobne by som dal aj 10€ za jeden vstup na upravenú trať Donovaly Sachticky ale malo kde to vo svete tak funguje a na SK každý len hľadí na to ako CO najviac získať a do budúcna už nik nemysli.

No ved som im dnes poslal mail a ich odpoved. Ze nemam dobre informacie a ze neupravuju pre nedostatok snehu. Je to skoda ze kaslu na to a nemaju ani snahu to upravit. Radsej asi musime kaslat na Slovensko a chodit do Rakuska kym sa nasi pani podnikatelia nespametaju a pridu na to Ze aj ten bezkar necha nejake peniaze v regione. Je to smutne

Donovaly sú už roky hanbou pre absolutne nezvládnutie pračudesných javou a je pramenom výronu celej našej spanštelej vrstvy, ktorá si tuto lokalitu akoby privlastnila a sprivatizovala a správa sa vnej velmi macošsky, hoc je to pásmo ochrany vodného zdroja myslím, že až 1.stupňa!


Aj keby trate upravovali,.....tak tieto prazvláštne lobistické skupiny a  bezočivost ich jednotlivcov tento dar prírody pre tento šport vždy zničia. Je neuveritelný paradox, že podmienky tu,/ aj ked sa trate trochu podarí upravit!!!/, ničia aj samotní mašeri  a to dokonca aj vtedy ked pracne popri trase na okraji cesty clovek niekedy sám robí stopu.Mašeri či skupiny čo ich riadia a ich biznis, tu ide proste hlava nehlava!! Vraj platia prenájom za tratí...


-stále nezvládnutí motorkári a to nepochopitelne  často vidiet na nich sediet politické špičky a ich spriaznencov!!!  ..a tiež biznis okolo prenájmu týchto strojov v hoteloch,ktoré vlastnia, ich pobáda prekročit rampy a hranice zákazu po celom okolí a lukach až za Hrubý vrch


-absolutny nezáujem Donovalskej vrchnosti uchovat bežkársku charizmu Donoval - hoc sa celé stredisko buduje priamo či nepriamo z našich daní cez kadejaké dotácie a fondy a následne ich človek znova platí cez nehorázne ceny lístkov.  


- Počet smerovníkov a tabul tu priam neuveritelne narástol ,na každom hríbe aspon 8 druhov!!! J eto priami dokaz učelnosti použitých prostriedkov. Len takto sa všetky dotácie či fondy zhodnotia a rekryštalizuju????? zhodnocovat a upravovat potom nie je z čoho.


Ach Slovenský vraj to Aspen. Cynický výsmech národu.Čo k tomu dodat situácia sa už demonštruje sama,nemusí sa na nu ani poukazovat. 


 Tí ktorí na Donovaloch bohatnú by už mali pochopit ,že musia si získavat priazen ludí aj chránením podmienok pre bežkárov a recipročným vrátením zdrojov a ziskov do tejto oblasti.Alebo, že by mali stále málo a na bežkárení sa priamo nezarába?? Niečo je tu proste velmi,velmi choré a zakliate a mala by sa zobudit Šípková Ruženka spiaca na poklade.


 


 

Ujo Kolár, či ďalší dotknutí hejsci, by mohli pomali už len zo svojho vreckového vyrobit a usmernit podmienky na bežkársky raj a pomali vyrobit stopu hoc aj keramickú!!  Keby mali trošku charakteru,vďaky,národnej hrdosti,súdnosti, proste reciprocity, ked sa dotácie nedaju na záchranu-aktuálne CHZ Nováky- ale radšej na vleky, štadiony,či Mýtneho systému,či systému na pokutovanie vodičov /čiže len do nevyrobných sfér a tým dalšieho skrytého zdanovania/,a zisky potom pochopitelne do sukromného usmernit,.... načo dat do výroby a záchrany fabrík ktoré by národ živili.


Ako všetko zo všetkým súvisí. Čarovné spinkanie na opojnom bohatstve a predstave že svet je perpetum mobile.Od bežiek a zničenej stopy v snehu ,ako blízko k národnej kulture. Sory za úlet.


 


   

Môj komentár v blogu, keďže má širší záber ako "len" reakcia na situáciu na Donovaloch.