Donovaly

Date: 
1 Dec 2017
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
limited
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
dry
Snow above 1000 m: 
45.00 (cm)
Trip Length: 
6.57 km

Pôvodný plán bol vybehnúť na salaš na Kráme ,no po pár metroch za osadou Bully sme to otočili. Príliš veľa prachového snehu ,brodenie a žiadna stopa.Tak sme sa pomotali v okolí vlekov kde sme kopírovali  stopu skútra.Snehu je dosť .Teplota - 4 c.

Comments

Donovaly samotne su vo Velkej Fatre, ale trate v okoli su hlavne v Starohorskych vrchoch. Do Nizkych Tatier vedie len trasa do Korytnice. Najlepsie je prispevky z Donoval "pre istotu" radit prinajmensom do prvych dvoch pohori. Takto ich budu v buducnosti moct najst aj "nerdi" ako ja :-)

Vďaka za upozornenie.Opravené.

kde je presná hranica Nízkych Tatier či Fatry? Ja rád ťahám stopy z Polianky  cez Baraniu Hlavu /či Kopu?/smerom na Kečku-Kozí chrbát -tam to však už býva vyfukané a tvrdé... a to su zrejme Nízke Tatry. Barania hlava má teraz za sebou bezhlavú ťažbu a kopec holorubov ale na bc bežky zaujímavé zvážnice kam nechodia kazit stopu diletanti lebo je to mimo zaužívaných trás, ale su zvačša slepé či končiace na vrchole Baranej Hlavy... myslím, že má  temer -1300mnm A myslím, že ona je tá pomyselná hranica Starých Hôr a Nízkych Tatier.

Inak sedlo  Donovaly som vždy bral ako hranicu Velkej Fatry a Nízkych Tatier resp. Starých Hôr ktoré vnímam skôr ako sučast N.T.. ale to je len intuitívne. :-) ...geologovia by to podla podložia a dosiek popísali možno trošku inak.  

na hrubu orientaciu staci nasa mapa regionov. V tomto pripade to vsak nestaci. Presnejsie hranice je mozne vidiet na tomto obrazku v jeho pravej casti:

https://www.dropbox.com/s/rh4se8vjh5359yd/geoOblastiCrop.png?dl=0 *

ako vidno, vsetky bezkarske trasy od cesty smerom na juh a vychod (vcitane Kozieho Chrbata a trasy do Korytnice) su v Starohorskych horach. Dokonca aj Magura, ktora je na sever od cesty je este v tom pohori. Takze pre bezkarov, Donovaly = Starohorske vrchy.

* v okne, ktore DropBox pri navsteve obrazku zobrazi, treba kliknut na link na spodu cim sa okno odstrani

Donovalcom to vždy dlšie trvá ,kým sa rozkývu!

otázne je kto je Donovalec?? ...,kocnerflasikpociatekkolar???? ..žeby samá zástupná armáda pseudodemokracie a ničitelov stôp a podmienok? .... kozel zahradníkem?  určite to je len klamlivý dojem. :-))))

Za upravu trati na Donovaloch plati vo vacsine pripadov mesto Banska Bystrica*. Snowpark tiez obcas upravuje, ale mam dojem ze len ked pripravuju trat pre preteky psich zaprahov.

* rozumej: danovi poplatnici - a teda hlavne nebezkari. Aj to je jeden z aspektov spravy veci verejnych, ktory sa nie vsetkym paci.

to nie je dojem ,ale fakt! :-)... pri uprave tratí pre psie záprahy vždy zničia akukolvek stopu vedenu na okraji, až tak že treba na okraji už vylámat haluzky a vyčistit od padlých konárov... ešte smutnejšie na tom je ,že aj mnohí, už i "vyšminkovaní"!,mašeri, kludne taktiež tieto subežné stopy popri tratiach zahladia.A to často robím paraelu v pravo vlavo , vyššie nad vyratrakovanou muldou,... nič nepomáha. a kým sa dostane aj bežkár na trat ,tak taktiež mnoho odvedie štátu už len v palive,pitnom režime,voskoch,oblečení,výstroje,komunikácii... je dost nemálo daní skrytých!!!!

toto je na dve diskusie ktoré IMHO nepatria k tomuto príspevku. Jednu som už otvoril tu:

https://www.nabezky.sk/en/node/39819

tú druhú - o tom či si bežkári zaslúžia aby daňoví poplatníci platili za úpravu tratí - urobím neskôr, ak to za mňa neurobí nieko iný. Len náznak o čo mi ide - zjazdoví lyžiari si za svoje redovánky platia sami.

viem čo naznačuješ a čo razíš ,..vedomie že čo si nezaplatíš nezorganizuješ ,to nemáš...V poriadku.  Len tu hraje rolu aj iný aspekt.  Ten kto je ochotný platit 30€-tisíc korun!!, či viac za den lyžovačky.. to určite neplatí zo svojho! ale z nakradnutého či je sučastou väčšej či menšej zločineckej skupiny... rýchle nabil,rýchle pozbil...Málokto poctivou prácou zarobí na takútu absurdnú cenu.  Tlču nám do hlavy že pomer nedávnej doby je 1SK=1€a skutočne vačšina vecí je 30 násobok aj lístok na vlek stál 1 či 2 Sk. Ale tu je to zvrátených 1000Sk!! To je cielená genocída a útok na zdravie obyvatelov, detí a dochodcov a ich prístupnosti k športu.To je cielený zámer! .... a na bežky chodí zväčša človek, ktorý nechce žit na ukor planéty a šialenej nadspotreby ktorá zničí planétu velmi rýchle...   vysoká hyperinflácia ako - ako je aj 30€za vlek, ženie svet práve týmto smerom!!! ...ale to som už odbočil do širokých súvislostí..sory Sanko.Tvoje taženia sú mi ale stále sympatické! :-)